فهرست مطالب

مجله ره آورد سلامت
سال چهارم شماره 3 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا تاجمرادی، صدیقه رضایی دهنوی*، زهرا منتجبیان صفحات 1-13
    زمینه و هدف

    سازگاری زناشویی از رایج ترین مفاهیم جهت تبیین و مشخص نمودن سلامت و تداوم ارتباط است و سهم بسیاری در ‏پایداری زندگی زناشویی دارد یکی از اساسی ترین نشانه های ‏سازگاری زناشویی، "سلامت" افراد است و از سوی دیگر پیش بینی کننده وضعیت سلامت اجتماعی، سلامت روانی و حتی پدیده ‏طلاق نیز می باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین سازگاری زناشویی با سلامت اجتماعی زوجین بود.

    روش شناسی

     طرح پژوهش از نوع پژوهش های همبستگی و در زمره پژوهش های توصیفی است. با توجه به فرمول الگوی معادلات ساختاری نمونه ها 15 برابر متغییرها در نظر گرفته شد،  بدین‎سان که 100 زوج، نمونه مربوط به زوجین در حال طلاق مراجعه‎کننده به مراکز مشاوره و دادگستری به صورت در دسترس در شهرستان اصفهان انتخاب شدند. از آن ها خواسته شد به پرسشنامه های استاندارد سازگاری زناشویی اسپانیر (Spanier) و سلامت اجتماعی کییز (Keyes) پاسخ دهند. در مدلسازی معادلات ساختاری برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار ایموس 25 استفاده شد.

    یافته ها

     میانگین و انحراف معیار در سازگاری زناشویی 74.3 ± 38.4 و در سلامت اجتماعی 73.57 ± 33.9 بود. مدل پیشنهادی در شاخص های کلی مطلق، تطبیقی و تعدیل یافته از برازش خوبی برخوردار بود. بر اساس شاخص های جزیی، سازگاری زناشویی تاثیر مستقیم معناداری بر سلامت اجتماعی زوجین داشت و این مدل 64 % تغییرات فردی در سلامت اجتماعی زوجین را تبیین کرد.

    نتیجه گیری

     بر اساس یافته های این پژوهش برنامه های آموزشی برای زوجین جهت افزایش سازگاری زناشویی به منظور بالا بردن سطح سلامت اجتماعی آن ها توصیه می شود.

    کلیدواژگان: سازگاری زناشویی، سلامت اجتماعی، زوجین
  • علیرضا ماهوری، توحید کرمی*، سونیا کرمی صفحات 14-24
    زمینه و هدف

    انتوباسیون تراشه به صورت مکرر در اتاق عمل انجام می شود. پر شدگی بیش از حد کاف لوله تراشه، یک عامل خطر برای ایسکمی تراشه و عوارض پس از آن است. از سوی دیگر فشار کاف ناکافی خطر آسپیراسیون محتویات معده را افزایش می دهد. در این مطالعه فشار کاف لوله تراشه پر شده توسط پرسنل تیم بیهوشی مقایسه شده است.

    روش شناسی

     در یک مطالعه مقطعی، ما فشار کاف لوله تراشه پر شده توسط 80 نفر از متخصصین بیهوشی، پرستاران بیهوشی و دستیاران بیهوشی را با یک مانومتر مورد ارزیابی قرار دادیم. لوله های با حجم بالا و کم فشار برای لوله گذاری در تمام بیماران مورد استفاده قرار گرفت. متخصص بیهوشی و پرسنل دیگر از مطالعه برنامه ریزی شده اطلاعی نداشتند.

    یافته ها

     فشار متوسط کاف لوله تراشه پر شده توسط متخصصین بیهوشی و دستیاران بیهوشی ارشد، پرستاران با 1 به 14 سال تجربه در بیهوشی، پرستاران ارشد 15-30 سال تجربه در زمینه بیهوشی و دستیاران بیهوشی سال پایین به ترتیب 24 ± 49.24، 29 ±  70.8 ،  20 ± 56.8 و   29 ± 73.5 mmHg  بود.

    نتیجه گیری

     تمایل به پر کردن بیش از حد کاف لوله تراشه در تمام افراد تیم بیهوشی دیده شد. لمس پیلوت به منظور ارزیابی کفایت پرشدگی کاف کافی نیست و افراد بیهوشی دهنده بهتر است از مانومتر های اندازه گیری فشار کاف لوله تراشه برای اندازه گیری دقیق فشار کاف لوله داخل تراشه و پر شدن مناسب آن استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: لوله گذاری داخل تراشه، ایسکمی، تیم بیهوشی دهنده، فشار کاف
  • مهناز صلحی، فاطمه سمایی* صفحات 25-34
    زمینه و هدف

    آلودگی هوای تهران یکی از معضلات اساسی این شهر است. خودمراقبتی شامل تمام فعالیت های مربوط به حفظ سلامتی، پیشگیری و درمان بیماری ها توسط خود فرد است. خودکارآمدی اعتماد شخص در توانایی انجام دادن رفتارهای خاص در موقعیت های خاص است. هدف این مطالعه تعیین رابطه خودکارآمدی و خودمراقبتی در بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ایران بود.

    روش شناسی

     در این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی - تحلیلی 300 دانشجوی دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی ایران با روش نمونه گیری تصادفی ساده چند مرحله ای وارد مطالعه شدند. ابزارگردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته درباره خودکارآمدی و خودمراقبتی در هنگام آلودگی هوا بود که اعتبار و روایی آن کسب شد. روش گرد آوری اطلاعات پرسشنامه همراه مصاحبه بود. داده ها در نرم افزار Stata نسخه 14 با استفاده از آزمون های تحلیلی تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

     میانگین و انحراف معیار نمره خودکارآمدی درک شده در دانشجویان مورد بررسی 1.2±1.23 و میانگین و انحراف معیار نمره خودمراقبتی 2.3±31.1 بود. میان خودکارآمدی با جنس (P=0.014) و سطح درآمد (P=0.028) رابطه معنادار آماری مشاهده شد. تنها میان خودمراقبتی با مقطع تحصیلی دانشجویان رابطه معنادار آماری مشاهده شد (P=0.003). هم چنین با کاربرد آزمون فیشر بین خودکارآمدی و خودمراقبتی ارتباط معنی دار آماری مشاهده شد (P> 0.02).

    نتیجه گیری

     خودکارآمدی درک شده درباره حفظ سلامتی در هنگام آلودگی هوا و خودمراقبتی در هنگام آلودگی هوا در دانشجویان مورد بررسی ناکافی است و در طراحی مداخلات ارتقایی برای افرایش خودکارآمدی باید پسران و دانشجویان با درآمد پایین تر مورد توجه قرار گیرند و برای افزایش خودمراقبتی در این دانشجویان روی افزایش خودکارآمدی تاکید شود.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، خودمراقبتی، خودکار آمدی، دانشجویان
  • رحمن پناهی، هایده قجری، آرزو فلاحی، مسعود مرادی، ناصح قادری*، امید زارعی ورو صفحات 35-49
    زمینه و هدف

    باتوجه به نقش انتخاب روش آموزشی مناسب در پیشگیری از بیماری های دهان و دندان و شایع بودن این مشکلات در دانش آموزان، این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر دو روش آموزشی سخنرانی و نمایش عملی براساس مدل اعتقاد بهداشتی در ارتقای رفتارهای سلامت دهان و دندان دانش آموزان انجام شد.
    روش شناسی: این پژوهش یک مطالعه مداخله ای از نوع نیمه تجربی بود. جامعه مورد بررسی 140 نفر از دانش آموزان (70 نفر در هر یک از دو گروه مداخله) پسر پایه ششم مقطع متوسطه اول شهر مریوان در سال 1396 بودند که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. مداخله آموزشی هر دو روش در 8 جلسه، ارایه شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه مشخصات جمعیتی و پرسشنامه استاندارد مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی و رفتارهای بهداشتی دهان و دندان بود که در دو مرحله قبل و دو ماه پس از مداخله تکمیل شد. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 و آزمون های متناسب تحلیل شدند.
    یافته ها: مداخله از طریق سخنرانی سبب ایجاد تغییر معنادار در هیچ کدام از سازه های مدل اعتقاد بهداشتی و رفتار نشد (0.05P>)،  اما مداخله از طریق نمایش عملی سبب ایجاد تغییر معنادار در شدت درک شده و رفتار بهداشت دهان و دندان شد. همچنین براساس آزمون من ویتنی هیچ اختلاف معناداری بین نمرات سازه های مدل اعتقاد بهداشتی و رفتار بهداشت دهان و دندان در دو گروه سخنرانی و نمایش عملی، قبل و پس از مداخله وجود نداشت (0.05P>).
    نتیجه گیری: باتوجه عدم اثربخشی روش سخنرانی و تاثیرگذاری اندک روش نمایش عملی، انجام این مطالعه با استفاده از روش های آموزشی دیگر مانند ایفای نقش و بحث گروهی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: مدل اعتقاد بهداشتی، بهداشت دهان و دندان، آموزش، سخنرانی، نمایش اطلاعات، دانش آموزان
  • علیرضا رضاپور لکتویی، سید محمد امین حرمشاهی، سپیده موسی زاده، آرزو مهرابی، جعفر کیانی، وحید حسین پور سرمدی، مازیار ملک زاده کبریا، حمیده ولیزاده، پیمان بروکی میلان* صفحات 50-64

    رویکرد اصلی مهندسی بافت قلب ترمیم و بازسازی ناحیه آسیب دیده می باشد تا از نارسایی قلبی متعاقب سکته قلبی جلوگیری شود. برای جایگزینی کاردیومیوسیت های نکروزه و ماتریکس خارج سلولی آسیب دیده بعد از سکته قلبی، مهندسین بافت قلبی روی استراتژی هایی مختلفی برای بهبود نواحی آسیب دیده تمرکز کرده اند. رویکردهای حال حاضر در مهندسی بافت قلب که مورد بررسی قرار گرفته اند شامل: تزریق سلول ها به تنهایی یا همراه با داربست های ساخته شده (پچ قلبی) و کارگزاری آن ها در محل آسیب، کاشت گرفت های قلبی و استفاده از سلول های میزبان و تحریک آن ها به حرکت به سمت محل آسیب می باشد که هدف همه این رویکردها جایگزینی سلول های از دست رفته و بازگرداندن عملکرد بافت قلب می باشد که در تمام روش ها سلول ها نقش اصلی و مهم را در ترمیم بافت بازی می کند. عوامل دیگری از جمله نوع داربست، محیط کشت سلول و روش تزریق و کاشت سلول نیز در افزایش پتانسیل ترمیم عضلات قلبی کمک کننده می باشند.

    کلیدواژگان: مهندسی بافت قلب، سلول درمانی، بیماری های قلب، سلول بنیادی
  • محمدرضا شهرکی*، محدثه عارفی صفحات 65-83
    زمینه و هدف

    توزیع عادلانه و برابر منابع بخش سلامت از چالش های مهم سیاست گذاران و برنامه ریزان بخش سلامت بوده است. هدف از این مطالعه بررسی عدالت در توزیع پزشکان عمومی و متخصص در شهرستان های استان خراسان جنوبی است.
    روش شناسی: در مطالعه توصیفی- مقطعی حاضر، نابرابری در توزیع بخش سلامت با استفاده از شاخص های جینی، منحنی لورنز، رابین هود، اتکینسون، هرفیندال هیرشمن و تایل بررسی شده است. برای رتبه بندی شهرستان ها در توزیع پزشکان متخصص و عمومی، از روش تاپسیس استفاده شده است. متغیرها شامل 9 شاخص و 11 گزینه (شهرستان) می باشد. اطلاعات از سالنامه آماری  سال 1397 مرکز آمار ایران جمع آوری شده است.
    یافته ها: متوسط شاخص جینی، رابین هود، اتکینسون، هرفیندال هیرشمن، تایل برای پزشک عمومی به ترتیب 18.0 ، 0.48، 12.0، 153.0، 119.0 و برای پزشک متخصص به ترتیب برابر  029.0، 27.0،  58.0 ، 40.0 ، 4.0 است. منحنی لورنز برای پزشک متخصص نامتعادل و برای پزشک عمومی نسبتا متعادل است. در رتبه بندی شهرستان ها، شهرستان بیرجند اولویت اول و شهرستان طبس رتبه دوم را کسب کرده است. شهرستان های قاینات، نهبندان، درمیان، زیرکوه، فردوس، سربیشه، سرایان، بشرویه و خوسف به ترتیب رتبه سوم  تا یازدهم را کسب کرده اند.
    نتیجه گیری: علیرغم افزایش تعداد پزشک در سال های اخیر در استان خراسان جنوبی، نابرابری در توزیع پزشکان عمومی و متخصص مشهود است. سیاست گذاران و مدیران بخش سلامت با توجه به جمعیت استان باید نسبت به توزیع متعادل و جذب پزشک عمومی و متخصص در استان توجه ویژه ای داشته باشند.

    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، تئوری تصمیم، استفاده از امکانات و خدمات، مدیران مراکز بهداشتی و درمانی
|
  • Zahra Tajmoradi, Sedigheh Rezai Dehnavi*, Zahra Montajabian Pages 1-13
    Background & Objectives

     

    Marital adjustment is one of the most common concepts to explain and define the health and continuity of the relationship, and it contributes a lot to the stability of married life. One of the most basic signs of marital adjustment is the "health" of people, and on the other hand, it predicts the state of social health, mental health, and even the phenomenon of divorce the purpose of this study was to investigate the relationship between marital adjustment and social health of couples.

    Materials & Methods

    The present research design was a correlation research and is one of the descriptive analytic researches. According to the formula of the structural equations model, 15 times the variables of the samples were considered. In this way, 100 couples, a sample of divorcing couples referring to judicial counseling centers, were selected as available in Isfahan city and filled up the Spanier Marital Adjustment Questionnaire and the Keys Social Health Questionnaire. Structural equation modeling were used Amos 25 software.
     

    Results

    The mean and standard deviation were 74.3 ± 38.4 in marital adjustment and 73.57 ± 33.9 in social health. The proposed model had a good fit in normed, comparative and economic incidences of the data. Based on the model fit indices, the marital adjustment had a significant effect on couples’ social ‎ health and 64 percent individual variances were attributed to marital adjustment.

    Conclusion

    Based on the findings of this study, educational programs are recommended for couples to increase marital adjustment in order to increase their social health.

    Keywords: Marital Adjustment, Social Health, Couples‎
  • Alireza Mahoori, Tohid Karami*, Sonia Karami Pages 14-24
    Background & Objectives

     

    Tracheal intubation is frequently performed in operating room. Over inflation of the endotracheal tube cuff is a risk factor for tracheal ischemia and subsequent complications. On the other hand inadequate cuff pressure increases the risk of aspiration of gastric contents. In this study, the endotracheal tube cuff pressure filled by the anesthesia team has been compared.

    Material & Methods

     

    In this cross-sectional study, we assessed the tracheal tube cuff inflation pressure among 80 anesthesiologists, nurses of anesthesia, and anesthesiology assistants using a manometer. High-volume, low-pressure tubes were used for intubation in all patients. The anesthesiologists and other personnel were not informed of the planned study.

    Results

    The average pressure generated by inflating the endotracheal tube cuff among anesthesiologists and senior anesthesia assistants, junior nurses with 1 to 15 years of experience in anesthesia, senior nurses with 15-30 years of experience in anesthesia and, junior anesthesia assistants were 49.24±24, 70.8±29, 56.8±20 and 73.5±29 mmHg, respectively.

    Conclusion

    There is a tendency to over inflation of endotracheal tube cuffs in all anesthesia team. Palpation in order to assess the adequacy of cuff inflation is not sufficient and anesthesia providers should consider using devices such as manometers to facilitate safe inflation and accurate measurement of endotracheal tube cuff pressure.

    Keywords: Intubation, Intratracheal, Ischemia, Anesthesia team, Cuff pressure
  • Mahnaz Solhi, Fatemeh Samaee* Pages 25-34
    Background & Objectives

     

    Air pollution in Tehran is one of the main problems of this city. Self-care includes all activities related to maintaining health, prevention and treatment of diseases by It becomes the person. Self-efficacy is a person's confidence in the ability to perform specific behaviors in specific situations. The aim of this study was to determine the relationship between self-efficacy and self-care among students of Iran University of Medical Sciences.

    Materials & Methods

     

      In this cross-sectional study, 300 students in Iran University of Medical Sciences were selected by simple multi-stage random sampling method.  Then the data through Stata software version 14 data were analyzed by using analytical tests.

    Results

    The mean and standard deviation of perceived self-efficacy score in the studied students were 23.1 ± 2.1 and the mean and standard deviation of the self-care score in the studied students was 31.1 ± 2.3. There was a statistically significant relationship between self-efficacy with gender (P = 0.014) and income level (P = 0.028). Only a statistically significant relationship was observed between self-care and the educational level of the studied students (P = 0.003). Also, a statistically significant relationship was observed between self-efficacy and self-care using Fisher test (P> 0.02).

    Conclusion

    Perceived self-efficacy about maintaining health during air pollution and self-care during air pollution is insufficient in the studied students and in designing promotional interventions to increase self-efficacy, boys and students with lower income should be emphasized and to increase self-care in these students. Also emphasize on increasing self-efficacy.

    Keywords: Air pollution, Self-care, Self-efficacy, Students
  • Rahman Panahi, Hayde Ghajari, Arezo Fallahi, Masoud Moradi, Naseh Ghaderi*, Omid Zarei Vero Pages 35-49

    Background &

    Objectives

    Considering the role of choosing the appropriate educational method for the prevention of oral diseases and the prevalence of these problems among students, this study aimed to compare the effect of two training methods of lecture and Practical Show based on the Health Belief Model (HBM) in promoting Oral health behaviors among students.
    Materials &

    Methods

    This research was a semi-experimental intervention study. The studied population was 140 students (70 in each of the two intervention groups) sixth grade boys in the first secondary school of Marivan city in 2016, who were selected by simple random sampling. The educational intervention of both methods was presented in 8 sessions. The data collection tool was a demographic profile questionnaire and a standard questionnaire based on the health belief model and oral hygiene behaviors, which were completed in two stages before and two months after the intervention. The collected data were analyzed using SPSS version 18 software and appropriate tests.

    Results

    Speech intervention did not cause significant change in any of the constructs of health belief and behavior model (P>0.05), but intervention through practical demonstration caused significant change in perceived intensity and oral health behavior. Also, based on the Mann-Whitney test, there was no significant difference between the scores of the health belief model constructs and oral hygiene behavior in the two groups of lectures and practical demonstrations, before and after the intervention (P>0.05).

    Conclusion

    Due to the ineffectiveness of the lecture method and the low effectiveness of the practical demonstration method, it is suggested to conduct this study using other educational methods such as role playing and group discussion.

    Keywords: Health Belief Model, Oral Health, Education, Lecture, Data Display, Students
  • Alireza Rezapour-Lactoee, Seyed Mohammad Amin Haramshahi, Sepideh Mousazadeh, Arezoo Mehrabi, Jafar Kiani, Vahid Hosseinpour Sarmadi, Malekzadeh Kebria Maziar, Maziar Malekzadeh Kebria, Peiman Brouki Milan* Pages 50-64

    The main approach of cardiac tissue engineering is the repair and reconstruction of the affected area to prevent heart failure following a heart attack. To replace necrotic cardiomyocytes and damaged extracellular matrix after a heart attack, heart tissue engineers have focused on different strategies to improve the affected areas. Current approaches for cardiac tissue engineering that have been studied include: transplantation of cells without using any carriers or in combination with scaffolding (cardiac patch) and their injection at the site of injury, implantation of tissue grafts and also the host cells are stimulated to move to the site of injury. The main aim of all these approaches is to replace the lost cells and restore the function of the heart tissue. In all methods, cells play an essential role in tissue regeneration. Other factors, such as scaffolding, cell culture medium and the route of cell injection and implantation may increase the potential for heart muscle repair.

    Keywords: Tissue Engineering, Cell-and Tissue-Based Therapy, Heart Diseases, Stem Cells
  • Mohammad Reza Shahraki*, Mohaddese Arefi Pages 65-83

    Background &

    Objectives

    Fair and equitable distribution of resources in the medical sector is the most important issue for health sector decision-makers and planners. The aim of this study is to examine the distributive equity of general practitioners and specialists in cities of South Khorasan Province.
    Material &

    Methods

    In this descriptive-cross-sectional study, inequality in the distribution of the health sector has been investigated using the Gini, Lorenz curve, Robin Hood, Atkinson, Herfindahl Hirschman and Thiel indices. To rank the cities in the distribution of specialist and general doctors, the TOPSIS method has been used. The variables include 9 indicators and 11 options (city). The information was collected from the statistical yearbook of Iran Statistics Center for 2017.

    Results

    The mean index of Gini, Robin Hood, Atkinson, Herfindahl Hirschman, and Thiel are 0.18, 0.48, 0.12, 0.153, 0.119 for general doctors and 0.029, 0.27, 0.58, 0.40, 0.40 for specialists, respectively. The Lorentz curve is unbalanced for specialists and relatively balanced for general doctors. In the ranking of cities, the city of Birjand was the first and the city of Tabas the second. The cities of Qaenat, Nahbandan, Darmian, Zirkouh, Ferdous, Sarbisheh, Sarayan, Boshrooyeh, and Khosuf rank third to 11th subsequently.

    Conclusion

    Despite the recent increase in the number of doctors in South Khorasan province, the unequal distribution of general doctors and specialists is evident. Given the size of each state's population, policymakers and healthcare leaders should pay particular attention to the equitable distribution and recruitment of general practitioners and specialists within the state.

    Keywords: Spatial Analysis, Decision Theory, Facilities, Services Utilization, Health Facility Administrators